Kenellä onkaan valta

Olen tässä miettinyt että kenellä onkaan valta vallanpitäjällä vaiko lobbyistillä, onko se suomeksi nyt neuvonantajalla.

Kun ajatellaan esimerkiksi presidenttiä, onko hän vain kumileimasin ja hänen avustajansa sanovat hänelle että sinun kannattaa tehdä näin ja noin. Avustajien mielipiteet tulevat sitten taas heidän omista lähteistään.

Naiivimmat ajan tarkkailijat voisivat sanoa että onhan päättäjällä omakin mieli ja hän vain kuuntelee neuvonantajia ja tekee sitten järkevän ja hyvin mietityn päätöksen.

Mutta mutta, lobbyistin ei tarvitse tulla valituksi ja miellyttää kansaa, lobbyisti on terävä kuin partaveitsi ja lobbyisti puhuu kuin autokauppias. No oletetaan näin että tilanne olisi tämän kaltainen ja en minä usko että ihan heikoilla eväillä neuvoa antamaan pääseekään saati neuvoa antavia jakamaan.

Oletuksen pohjalta tilanne voisi olla aika huolestuttava, mitäpä jos lobbyistillä on oma vene ojassa ja jos han onkin semmoinen sormenpaitä yhdessä pitävä mini me jolla on tarkoituksena vallata maailma, noin teatraalisesti sanottuna.

No voihan kaikki lobbyistit olla myös minun tapaisia aktiivisesti maailmaa ajattelevia ja siihen vaikuttamaan pyrkiviä hyviä ihmisiä.

mutta huoli on siellä jossain

2 comments:

Unknown said...

Lobbyistin ei ehkä tarvitse tulla valituksi poliittiseen virkaan kuten lobbattavansa, mutta hänenkin tulee tulla "valituksi" lobbaajaksi. Päättäjillä pyörii ympärillään yhtä sun toista hännystelijää ja korvaankuiskaajaa, siinä haiden meressä tulee lobbaajan sitten koittaa saada oma äänensä kuuluviin... Eli lähtökohtaisesti lobbaajalla on aina oma vene... ojassa. Pyyteetöntä lobbausta ei ole olemassa, kaikilla on joku tavoite lobbaukselleen, enemmän tai vähemmän itsekäs.

Alexander Tukiainen said...

Kyllä asiaa puhut Kaarina, kiitos kommentista. Mietin tuossa sinun kommenttiasi lukiessani että olisi mielenkiintoista saada semmoinen asia ja tekijä kartta käteensä jossa olisi esimerkiksi 10 suurinta päättäjäämme ja heidän tukihenkilönsä (lobbyistit) Tietenkään todella mielenkiintoista kartaa ei voi edes saada koska se olisi jo kunnianloukkaus jonkun mielestä kun siella löytyisi sukunimikaimaa tai muuta tanssityttöa neuvonantajana.
Ö=

Post a Comment