Armeijasta

Nyt kun siellä puhutaan armeijan kohtalosta ja ruotsikin on jo siirtymässä palkka+armeijaan eikä suomalaiset oikein tiedä mitä siellä Afganistanissa ollaan tekemässä niin ajattelin että ratkaisen tai aianakin kerron oman kantani sille mitä pitää tehdä. (äänestä minua niin ajan sen läpi heh heh)

Kyllä olen käynyt armeijan. Hiukkavaarassa alokasajan ja Kokkolassa Aseseppänä loppuajan, vaikka ei sitä paljoa sepän hommia tehty, enemmänkin koneistajan. Olen myös palvellut YK joukoissa Golanilla, yhtenä viimeisten joukossa.

Jälkeenpäin ajatellen armeija on hienoa ja kasvattava kokemus mutta silloin siellä ollessa ei se mitään herkkua ollut, tai jos sanon sen toisin, niin kyllä sieltä aina mielellään lomille lähti.

Suomen armeijan tarve pitää jakaa kahteen asiaan, se oikea ja sitten kansalaisten romantisoima tarve. Jälkimmäisella tarkoitan talvisotamaista tarvetta, eli että tarvitsemme miehiä juoksuhautoihin. Joskus myös puhutaan siitä armeijan kasvattavasta vaikutuksesta, joo kyllä se omalata osaltani piti hiukan paikkansa, mutta hiukan liian kallis koneisto kasvattamiseen ja uskon että olisin minä kasvanut muutenkin.

Mikä on armeijan oikea tarve, senkin voi jakaa kahteen osaan, sota ja kriisi. Sodan syttyessä armeijan pitää olla riittävän voimakas puolustaakseen maata. Positiivisen varmuuden saamiseksi nykytekniikalla vaatisi taloudellisesti liian isoja uhrauksia. Hyökkäysarmeijaa emme ehkä tarvitse, toivon niin.

Kriisinhallintaan tarvitsemme joukot, Kriiseillä tarkoitan luonnonmullistuksia, mellakoita ja kaikkea sodasta pienempää häslinkiä jossa tarvitaan järjestäytynyttä voimaa.

Armeijan järjestyneisyys on muuten mielestäni sen suurin vahvuus.

Mistäs me sitten nämä avut saadaan jos ei meillä ole omaa armeijaa. Yhteistyöllä muiden maiden kanssa voimme saada riittävät kriisijoukot kunkin maan itsensä kumminkaan joutumatta investoimaan liikaa. En mielelläni käytä NATO nimeä tässä johtuen siitä että sillä on niin iso huono kaiku nykykeskustelussa.

Mutta jos ajatellaan niin mikä olisi sen parempi kuin pieni palkka+armeija ja NATO yhteistyö.

0 comments:

Post a Comment