Asbesti

Muistan nuorena, ehkä 17 viiva 19 vuotiaana olin korjaamassa autoa (ni) ja pakoputki tietenkin vuoti, ah tiesuolan luvatussa maassa kaikissa minun vanhoissa autoissani tuntui olevan vuotava pakoputki. No tällä kertaa se putki ei ollut ruostunut puhki vaan vuoto oli pakosarjan ja varsinaisen putken liittymäkohdassa.

Kyseisessä liittymäkohdassa on pyöreä tiiviste keraamisesta aineesta aivan kuin sementtilevystä, en nyt tiedä mistä se on tehty. No silloisella kansantietämyksellä asbesti oli aika mainiota tavaraa ja olin etsimässä asbesti narua jota aiemmin olimme käyttäneet vastaavaan liitokseen.

No paikallisen putkiliikkeen poijat sanoivat heti että se on kiellettyä nykyään. En nyt muista mitä siihen hätään tiiviisteeksi löysin.

Asia tuli mieleen kun luin artikkelin kansanuutisista artikkelisissa puhutaan nukkuvasta aikapommista suomessa. Asbestista, suomessa kiellettiin asbestin käyttö 15 vuotta sitten.

Artikkelin mukaan asbestille altistui vuosien saatossa 200 000 ihmistä joista sairastui 9000...herran jumala, miksi tämä ei ole pää uutinen mediassa. joka mediassa.

Muutettuani Australiaan asbesti tuli minulle ensimmaisen kerran vastaan oikein tietoisesti. Täällä on ollut isoja oikeustaisteluja paikallista isoa valmistajaa James Hardieta kohtaan. Asiasta saa parhaiten yhteenvedon ehka ystavastamme Wikista jumalattomia summia joutuu firma korvaamaan, ja täällä asia on ollut julkisuudessa uutisissa sun muissa.

Suurta ihmetystä sitten herättikin se että kansanuutisissa sanottiin että korkeinoikeus oli suomessa paattanyt että ei ollut aikanaan tarpeeksi tietoa ja siksi ei voida syyttää ketään.... hmmm mitenköhän on vai onko se raha mikä suomessa näin päätti.

"""Asiantuntijat ovat puhuneet Suomen kaikkien aikojen suurimmasta työympäristökatastrofista. Vuosittain 100–200 ihmistä on kuollut asbestitauteihin. Asbestialtistuneiden liiton ja Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän tällä viikolla järjestämässä tilaisuudessa ennakoitiin kuolleiden määrän nousevan ensi vuonna 300:aan.

Voisi puhua myös kaikkien aikojen vähätellyimmästä ongelmasta. Syylliset ovat päässeet vähällä. Korkein oikeus on katsonut, ettei asbestin haitoista ollut takavuosikymmeninä niin paljon tietoa, että työnantajat olisivat vastuussa taudeista. Suomalaisessa lääketieteen oppikirjassa asbestipölyn vaarallisuus osoitettiin tosin jo vuonna 1945."""


perhana asia heti lehtiin ja uutisiin,,,vai eikö se ole tarpeeksi muodikas, jos siis luet tätä, laita asia kiertämään kavereidesi keskuuteen,,,jos ei muuten niin ainakin sen takia että tietoisuus remonntitöoiden vaarallisuudesta lisääntyy sille tasolle jolla se on täällä

(täällä tulee aina mietittyä asbestia ennen kuin aloittaa remontin)


viikonloppu terveisin...tulenkestävin

0 comments:

Post a Comment